Wij leveren: natuursteen vloeren en natuursteen aanrechtbladen

Wat is natuursteen?

Graniet is een schitterend product dat er sinds het ontstaan van de aarde er over gedaan heeft om zo onverwoestbaar te worden als het nu is. Door wisselende omstandigheden bij het ontstaan is er geen steen hetzelfde.

Graniet is voor veel uiteenlopende zaken toe te passen en dankt de populariteit aan zijn uitstraling, duurzaamheid en veelzijdigheid.

Graniet, marmer, kalksteen, leisteen het zijn allemaal natuursteensoorten, “steen uit de natuur” met leuke en minder leuke eigenschappen. Natuursteen wordt zonder tussenkomst van allerlei fabricageprocessen afgeleverd. Het enige dat door mensenhanden gedaan wordt, is het in platen zagen, polijsten, zoeten of het branden en borstelen van het materiaal.

Graniet is de verzamelnaam van duizenden soorten die over de hele wereld gewonnen wordt. De vorming van graniet is een voortdurend geologisch proces, dat zo oud is als de aarde. Graniet is een stollingsgesteente, stollinggesteenten zijn ontstaan door afkoeling en stolling van vloeibaar gesteente. Zijn ze in de aardkorst van de aarde geleidelijk afgekoeld en onder grote constante druk gevormd zorgt dit voor een grofkorrelig gesteente met duidelijk waarneembare kristellen en onderling kunnen soorten sterk in uiterlijk verschillen. Treedt de afkoeling buiten de aardkorst plaats ontstaat uitvloeiinggesteente, dit graniet bevat bijna geen kristallen en zijn daardoor gelijkmatig van uiterlijk.

Graniet is herkenbaar aan een korrelstructuur en bevat veldspaat, kwarts en glimmer. Veldspaat geeft graniet zijn overheersende kleur zoals wit, bruin of rood. Kwarts geeft graniet het geleiachtige, zodat je er als het ware in kunt kijken en geeft graniet zijn hardheid. Glimmers zijn te herkennen als zwart of groenige punten ook wel biotiet genoemd. Daarvan kunnen er soms veel bijelkaar zitten en ziet er dan uit als een donkere vlek. Dit is beslist geen fout in het graniet, beschouw het maar als een moedervlek. Een andere eigenschap van biotiet is kleine putjes deze kunnen wij niet laten verdwijnen maar is volkomen eigen aan het materiaal. Bij strijklicht is dit allemaal zeer goed zichtbaar.

In het veldspaat van het natuursteen zijn met het blote oog kleine haarscheurtjes zichtbaar, dit is geen fout in de steen maar een natuurlijk verschijnsel. Hoe groter het veldspaat des te makkelijker te zien zijn.